Mahkemede müştekiye ne sorulur?
Şikayetçiden mahkemede ne beklenir? Mahkemede, şikayetçiye mahkeme süreciyle ilgili sorular sorulacaktır. Kimlik, tanıklık, olay ayrıntıları ve tanık ifadeleri hakkında bilgi alınacaktır. Avukatlar şikayetçiye kendini savunma fırsatı verecek ve mahkeme süreciyle ilgili sorular sorabilir.
Müşteki duruşmaya gelmek zorunda mı?
Davacının da davalı sıfatı varsa, genellikle duruşmaya bizzat katılması gerekir.
Mahkemede eller nasıl durmalı?
Bu duruş liderlerde ve komutanlarda sıklıkla görülebilir. Avuç içlerinin hızla birbirine sürtülmesi hazırlık ve heyecanın bir ifadesidir. Ellerin vücuda göre açısı da önemlidir. Alçaltılmış eller pasifliğin bir işaretidir, çünkü mahkemede suçlular yargıcı bu şekilde dinler.
Mahkemede hakim karşısında nasıl konuşulur?
Öncelikle kişi mahkemede hakimin önünde ifade vereceği için korkmamalı veya paniklememelidir. Hakim tarafından sorulan soruları iyi anladıktan sonra açık ve öz cevaplar verilmelidir. Kişi bilmediği bir konu hakkında “Bilmiyorum” demeli ve “Hatırlamıyorum” gibi açık cevaplar vermemelidir.
Müşteki sanığa soru sorabilir mi?
(1) Duruşmaya savcı, müdafi veya vekil olarak katılan avukat, usul disiplinine göre duruşmaya çağrılan sanığa, katılımcılara, tanıklara, bilirkişilere ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilir. Sanık ve katılanlar ayrıca mahkeme başkanı veya hâkim aracılığıyla da soru sorabilirler.
Mahkemede heyecanlanmamak için ne yapmalı?
Heyecan kişisel bir niteliktir, Bay Işık’ın dediği gibi. Dosyanızı dikkatlice okuyarak, içtihatları ve konuyla ilgili görüşleri okuyarak, ara kararını tahmin ederek ve ne istediğinizi bilerek mahkemeye çıkarsanız, mahkeme size saygı duyacaktır. Bu durumda heyecanlanmaya gerek yok.
Müşteki ne zaman mağdur olur?
Şikayetçi, bir suç sonucu mağdur olan veya zarar gören kişidir, ancak aynı zamanda savcılığa ve diğer yetkili kurumlara başvurarak şikayetlerini ileten kişileri de ifade eder. Şikayette bulunmak için kişinin kendisinin mağdur olması gerekmez, ancak suçlardan doğrudan zarar gören kişiye mağdur denir.
Müşteki şikayetini geri alırsa ne olur?
Şikâyetin reddi sonucu soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşürülmesi, şikâyetin reddine razı olmayan sanık hakkında bir etki yaratmaz. Şikâyet reddedilirse; soruşturma keşif aşamasında sona erer ve dava kovuşturma aşamasında düşürülür.
Müşteki avukat tutmalı mı?
Şikayetçi, suçun işlenmesinden zarar gören ve bu nedenle davada taraf olarak yer alan kişidir. Şikayetçi, kendisini mahkemede temsil etmesi için bir avukat tutabilir. Ancak, şikayetçi olarak bir avukat tutma zorunluluğu yoktur.
Mahkemede hâkime nasıl hitap edilir?
Duruşma sırasında hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Hakim”, “Bay Hakim” veya “Bayan Hakim” diye hitap edin.
Hakim karar verirken ilk önce neye bakar?
Mahkeme sanığın açık kimliğini belirler ve onun kişisel ve mali durumu hakkında bilgi alır. Başkan yargıç iddianameyi okuyarak sanığın suçlandığı suçları, ilgili delilleri ve söz konusu suçlamanın hukuki niteliğini açıklar.
Duruşmada ilk olarak ne yapılır?
Hâkim, suçlamanın kabulüne dair kararı okuyarak duruşmanın başladığını duyurur. (CMK-m.
Mahkemede ilk kim dinlenir?
Mahkemede ilk önce kim dinlenir? Bir ceza davasının ilk duruşmasında, iddianame sanığa okunur ve önce sanığın savunması devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, davacı dinlenebilir ve davaya katılmak isteyip istemediği sorulabilir.
Hakimle nasıl görüşülür?
Mahkeme salonunda hakimle görüşmek kanunen yasaktır. Bu, duruşmada hakimle görüşülecektir. Duruşma dışında ifade edilecek her şey Ön Büro veya UYAP’tan bir dilekçe ile sunulacaktır.
Mahkemede tanığa soru sorulur mu?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 246. maddesine göre, hâkim gerekli görürse, sözlü sınav yerine tanığa anket gönderilmesi mümkündür. Bu durumda, tanık, hâkimin belirlediği süre içinde cevaplarını yazılı olarak sunmak zorundadır.
Müşteki mahkemede ifade vermek zorunda mı?
Kamu davası açıldıktan sonra davacının duruşmaya katılması ve beyanlarını mahkemeye sunması zorunludur.
Müşteki hakimin ne tarafına oturur?
Davacı ve avukatı hakimin sağ tarafında, davalı ve avukatı hakimin sol tarafında durur. Ceza davasında davalı hakimin önünde, davacı/mağdur hakimin sağ tarafında ve davalının avukatı hakimin sol tarafındadır.
Müştekiye zorla getirme çıkar mı?
Müvekkil aleyhine zorla karar verilebilir mi? Evet, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 44 ve 146. maddelerine göre şikayetçinin zorla mahkûm edilmesine karar verilebilir. Bu bağlamda tanıklar için geçerli olan kurallar şikayetçiler için de geçerlidir.
Mahkemede şahitlere ne sorulur?
Nasıl ifade vermeliyim, hakim tanığa ne sorar, tanık mahkeme salonunda nerede durur, yalancı şahitliğin cezası nedir, ifade vermek istemiyorum, ne yapmalıyım? Sorular sıklıkla sorulur. Tanık olarak sorgulanan kişi, duruşma günü ve saatinde kimliğiyle mahkeme salonunun dışında hazır bulunmalıdır.